Hoe kun je werk zoeken via LinkedIn?

afbeelding werk zoeken via linkedin

Ben je je job kwijt, of wil je gewoon een nieuwe uitdaging? Een nieuwe job zoeken is niet makkelijk. Daarom werkt een netwerk vaak goed. Het professionele online netwerk LinkedIn (www.linkedin.com) is daar een prima mogelijkheid voor. Hoe je nieuw werk kan zoeken via LinkedIn, en welke onderdelen in je eigen profiel extra aandacht verdienen, kan je hieronder lezen.

EEN AANTREKKELIJK PROFIEL MAKEN

 • Door je profiel zo volledig mogelijk te maken, én regelmatig bij te houden, kom je bovenaan de zoekresultaten. Op deze manier word je ook eerder door recruiters gevonden.
 • Vooraleer je begint, pas je best je ingestelde taal aan naar je eigen moedertaal. Dit doe je onder je privacy-instellingen (rechts bovenaan) bij je account gegevens.
 • Begin vervolgens met je ‘Professional headline’ aan te passen. Dit is het gene wat je groot ziet staan, naast je profiel foto.
 • Gebruik een passende foto met je (glimlachende) hoofd er op. In elk geval zorg je dat je werkgever er een goed gevoel bij krijgt. Dat betekent geen foto van een wilde nacht op café!
 • Vul niet alleen je functienaam in en de organisatie, maak ook een uitgebreide ‘samenvatting’ waarin je – zonder gebruik van jargon- kort zegt wat je werkzaamheden zijn. Zet – zeker in het begin van je carriere- je stages er ook duidelijk op.
 • Onderaan je profiel vul je je vaardigheden in. Deze kunnen makkelijk ‘onderschreven’ worden door anderen.

AANBEVELINGEN

Je kunt vragen aan mensen met wie je gewerkt hebt om een aanbeveling te doen. Gewone collega’s zijn daarbij niet altijd even geloofwaardig, maar leidinggevenden zijn dat juist weer wel! Vraag degene die je aanbeveelt om goede onderbouwingen, niet ellenlang, maar wel duidelijk. Zodat direct duidelijk wordt waarom hij of zij zo tevreden is over je werkzaamheden.

STATUS UPDATEN

Schrijf duidelijk in je ‘Professional headline’ dat je op zoek bent naar een job! Wat voor een job zoek je? Gebruik hiervoor geen algemene termen. Mensen in je netwerk en recruiters willen duidelijkheid. Vanaf wanneer kan je opstarten? Geef een regio aan waar je wilt werken. Wees zo duidelijk mogelijk, ook mensen die je niet kent, maar die connecties zijn van jouw contacten zijn erg belangrijk voor het zoeken en vinden van jouw nieuwe job.

EEN JOB ZOEKEN VIA LINKEDIN

 • Op de homepage van LinkedIn, krijg je, als je bent ingelogd, aan de rechterkant enkele vacatures die bij jou zouden kunnen passen. Klik op ‘vacatures’ in het menu boven in het scherm, je krijgt meteen jobs te zien waarin je geinteresseerd zou kunnen zijn, naar aanleiding van je profiel op LinkedIn.
 • Onder het zoekveld boven ‘zoeken naar vacatures’ kan je bij ‘geavanceerd zoekopdracht’ een aantal zoekcriteria invullen. Vind je een titel interessant klinken, klik dan op de blauwe functienaam. Lees de beschrijving van de functie, de kennis en ervaring die van je wordt verwacht, en, ook heel belangrijk de beschrijving van het bedrijf.
 • Wil je nog even nadenken over de vacature en de voor en nadelen van de functie overwegen, klik dan op ‘opslaan’. Kijk ook goed aan de rechterkant waar jobs staan die anderen die dezelfde functie bekeken ook hebben gelezen. Misschien zit daar ook een functie voor jou tussen.

SOLLICITEREN VIA LINKEDIN

Heb je een vacature via LinkedIn gevonden en opgeslagen? Zoek de vacaturetekst die jouw aandacht heeft getrokken op via de Menu knop bovenaan ‘vacatures’. Klik op ‘Opgeslagen vacatures’. Ben je ècht geinteresseerd dan klik je op de knop ‘solliciteer nu’.

NETWERK ONDERHOUDEN

 • Niet alleen je profiel is belangrijk, ook je activiteit op je netwerk is belangrijk. Je contacten zijn de snelste weg naar een nieuwe job. Op voorwaarde dat ze relevant zijn natuurlijk. Voeg geen onbekenden toe, maar alleen bekenden die een verrijking zijn voor je professionele netwerk. Je kunt je LinkedIn-contacten rechtstreeks aanspreken, maar ook indirect zijn ze vaak een waardevolle bron van informatie. Als ze een vacature posten, belandt die rechtstreeks in je nieuwsoverzicht. 
 • Word lid van groepen op jouw werkgebied. Doe mee aan discussies. Dit geeft een beeld van je expertise, en kweekt goodwill. Bouw op deze manier relaties op met mensen binnen jouw werkveld. Professionele gelijkgezinden wisselen er niet alleen van mening over de sector maar plaatsen er ook geregeld vacatures. Ook LinkedIn pagina’s van rekruteerders zoals Z-Staffing kunnen je op weg helpen. 

NIET SPAMMEN

Niets zo vervelend als spam. Ook bij een netwerksite als LinkedIn zijn spampraktijken not done. Stuur geen berichten naar volslagen onbekenden, post of deel geen irrelevante berichten, … Potentiële werkgevers of rekruteerders zullen die sowieso negeren, en ze brengen je professionele imago schade toe. Als je mensen uitnodigt om met jou te connecteren, doe dit dan telkens met een persoonlijk bericht.

MAAK GEEN SPELFOUTEN

De basisregels voor een cv en een sollicitatiebrief gelden ook voor LinkedIn. Lees alles na op spel- en grammaticafouten. Niets zo schadelijk voor je reputatie als een dt-fout in je LinkedIn-profiel.

Wil je meer info over online solliciteren? Neem dan contact op met je dichtstbijzijnde Z-Staffing kantoor. Wij helpen je graag verder.

 

Over Z-Staffing

Uitzendkrachten zijn cruciaal voor uw bedrijf. Ze zijn er niet alleen voor tijdelijke opdrachten of om pieken of dalen op te vangen. Steeds meer maken ze integraal deel uit van uw activiteiten. Dat maakt ook hun selectie, begeleiding en opvolging belangrijk voor de continuïteit en productiviteit binnen uw bedrijf. Daarom gaat Z-Staffing verder dan traditionele uitzendkantoren... Daarom dit blog om u beter te informeren!

Geplaatst op 27 mei 2014, in Uncategorized en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: