Ken jij je sterke en zwakke punten voor je sollicitatiegesprek?

Afbeeldingsterkteszwaktes
Het wordt vaak gevraagd in een sollicitatiegesprek: wat zijn je sterke en zwakke punten? Voor veel mensen is het moeilijk om een lijstje te maken voor beide. Wat zíjn mijn sterke punten nu eigenlijk, en hoe kan ik mijn zwakke punten beter omschrijven zodat ze er toch sterk uit komen? Enkele tips voor de twijfelende sollicitant:

Sterke punten

  • Gebruik geen vage of algemeen geldende sterke eigenschappen, net als in je sollicitatiebrief moet je de 10 meest gehate termen zoveel mogelijk vermijden.
  • Benoem een sterk punt, met daarbij een voorbeeld van hoe jij die eigenschap toe hebt gepast in vorige werkzaamheden. Zo maak je je sterke punt ook aantoonbaar. Kan je geen sterke punten noemen? Vraag eens aan je omgeving of zij 3-5 sterke eigenschappen op kunnen noemen van jou. Je zult vast overeenkomsten te horen krijgen maaarrrr…… gebruik de term ‘wat anderen van mij vinden’ niet bij iedere sterke eigenschap! Anders komt het over alsof je zelf nog niet overtuigd bent van je eigen sterke eigenschappen, en daar gaat het nu net om in een sollicitatiegesprek.
  • Het lijkt misschien overbodig om te zeggen: vertel geen leugens. Ze komen er snel genoeg achter of je eigenschappen overeenkomen met wat jij verteld hebt in het sollicitatiegesprek.

Zwakke punten

  • Geen zwakke punten noemen is het zwakste dat je kan doen. Iedereen heeft zwakke punten. Wéten welke zwakke punten je hebt, maakt dat je overkomt als iemand die weet wie hij is en wat hij kan.
  • Er zijn een aantal uitspraken die je echt niet moet uiten over jezelf: ‘Ik heb moeite om op tijd te komen’, ‘Kan moeilijk werken met anderen’ om maar 2 voorbeelden te noemen. Zeker als de functie eist dat je zeer punctueel of in teamverband moet werken (maar waarom solliciteer je dan op deze functie bij dit bedrijf?). Probeer in plaats daarvan punten te noemen die voor het werk irrelevant zijn.
  • Begin de zin met ‘waar ik hard aan blijf werken is…’ of ‘ik mag dan een gebrek aan[eigenschap] hebben, ik compenseer dat met…’. Maak van je zwakke punten leerpunten, geef aan dat je het er niet bij laat zitten!
  • Weet je van jezelf geen zwakke punten te noemen? Vraag het weer aan je omgeving, vraag ze ook echt om kritisch te zijn. Zeker oud-collega’s en voormalig werkgevers kunnen hierbij van pas komen; zij kennen je in een werksituatie en kunnen je misschien nog wel het eerlijkst beoordelen.
  • Je hoeft niet álle zwakke punten te noemen die je weet. Beperk je tot maximaal 3, meestal is het noemen van 1 á 2 punten voldoende. Je wilt natuurlijk ook niet overkomen als iemand die níets goed kan doen…

Als een werkgever je vraagt om goede en slechte eigenschappen, dan kan is de kans heel groot dat hij ook vraagt waaruit dit dan blijkt. Door het schetsen van voorbeeldsituaties krijg je er zelf een goed idee van. Probeer hierbij situaties te bedenken waarbij je sterke eigenschap je redde van je slechte eigenschap, of een situatie waaruit bleek dat je je zwakke eigenschap zelf hebt ‘overwonnen’.

Lees je graag meer interessante tips over solliciteren ed? Volg dan deze blog van Z-Staffing of check regelmatig de nieuwsberichten op onze website http://www.z-staffing.org. Via de website kun je ons ook vinden op Facebook, LinkedIn en Twitter.

Bron: Vacatureluurs.com

Datum: 29/04/2014

Over Z-Staffing

Uitzendkrachten zijn cruciaal voor uw bedrijf. Ze zijn er niet alleen voor tijdelijke opdrachten of om pieken of dalen op te vangen. Steeds meer maken ze integraal deel uit van uw activiteiten. Dat maakt ook hun selectie, begeleiding en opvolging belangrijk voor de continuïteit en productiviteit binnen uw bedrijf. Daarom gaat Z-Staffing verder dan traditionele uitzendkantoren... Daarom dit blog om u beter te informeren!

Geplaatst op 29 april 2014, in Uncategorized en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: