Meer overuren mogelijk sinds 1 oktober

overuren

Sinds 1 oktober 2013 zijn een aantal wijzigingen van kracht wat betreft de wettelijke maximale arbeidsduur voor werknemers en de toegelaten afwijkingen. Deze wijzigingen resulteren in een grotere flexibiliteit. Voortaan zullen werkgevers minder snel inhaalrust moeten toekennen als hun werknemers overuren presteren. Maar er is ook goed nieuws voor de werknemers zelf: zij zullen een groter aantal overuren kunnen laten uitbetalen in plaats van ze te moeten inhalen.

Meer overuren zonder inhaalrust

In het verleden moesten werknemers die per kwartaal 65 overuren – de zogenaamde ‘interne grens’ – presteerden, onmiddellijk inhaalrust krijgen van hun werkgever. Deze grens is nu opgetrokken tot 78 uren per kwartaal. Een onderneming mag ook werken met een interne grens van 91 overuren per jaar. Je baas mag je dus vanaf nu meer overuren laten presteren zonder inhaalrust.

De overeenkomsten waarin sommige sectoren en ondernemingen een grens van 130 overuren per kwartaal of ten hoogste per jaar hebben vastgelegd, blijven geldig. Ook een sector (maar niet een individueel bedrijf) mag vanaf nu de interne grens optrekken, tot maximaal 143 uren per kwartaal of ten hoogste per jaar.

Meer overuren uitbetaald

Werknemers mogen hun inhaalrust laten vallen en vragen aan hun werkgever dat de overuren worden uitbetaald. Een beslissing die bij de werknemers ligt, niet bij de werkgever. Voortaan mag je per jaar 91 overuren laten uitbetalen, vroeger was dit maar 65 uren.

Er verandert niets bij de sectoren en ondernemingen waar al een grens van 130 overuren werd opgesteld. Nieuw is wel dat een sector dit kan verhogen tot 143 uren.

Netto meer verdienen

Zowel voor de werknemer als voor de werkgever geldt een fiscale korting op het loon dat de werknemer verdient tijdens zijn eerste 130 overuren in een jaar. Per gewerkt overuur hou je hierdoor netto meer over dan per gewoon werkuur.

Bron: Jobat.be, VDAB.be (http://www.vdab.be/magezine/okt13/overuren.shtml)

Over Z-Staffing

Uitzendkrachten zijn cruciaal voor uw bedrijf. Ze zijn er niet alleen voor tijdelijke opdrachten of om pieken of dalen op te vangen. Steeds meer maken ze integraal deel uit van uw activiteiten. Dat maakt ook hun selectie, begeleiding en opvolging belangrijk voor de continuïteit en productiviteit binnen uw bedrijf. Daarom gaat Z-Staffing verder dan traditionele uitzendkantoren... Daarom dit blog om u beter te informeren!

Geplaatst op 15 oktober 2013, in Uncategorized en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: